Fietsen

Junker Jägares stig

Laxå, Örebro län

Categorieën

  • Mountain biking

Junker jägares runda

På denna runda passerar du Junker jägares sten, det största klippblocket i Tiveden, och Vitsand, den vackra sandstranden i nationalparken. Rundan börjar med mycket stig som på sina håll är brant och tekniskt svår. På tillbakavägen blir det betydligt enklare med flack grusväg.

Delar av rundan går på samma väg/stig som ridleder, ta hand om varandra!

Tivedstorp

Ni startar på Tivedstorp, en av Tivedens finnbyar. På 1600-talet kom finnar till ödemarkerna i Tiveden hitlockade av fri mark och 6 års skattefrihet för att befolka denna obebodda vildmark. De invandrande finnarna avverkade skog, svedjade och odlade Svedjeråg. Byn Tivedstorp växte och vid slutet av 1800-talet bodde här omkring 140 personer. Efter att byn avfolkades i början på 1900-talet blev den uppköpt av en frivillighetsorganisation som tog emot flyktingar och senare gjorde man om byn till vandrarhem och kafé som det är än idag.

Från parkeringen på Tivedstorp tar ni er på Bergslagsleden runt byn och sedan in på en fin gräsbevuxen skogsväg. Här delar ni vägen med ridleder, ta det lugnt och stanna om det kommer ryttare. Där leden svänger av in i skogen på stig lämnar ni ridleden. Efter en bit på stig och sedan grusväg kommer ni fram till sjön Mellre Fisklösen.

Fiskesjöarna

Vid Mellre och Nödre Fisklösen finns det möjlighet till regnbågsfiske. Sjöarna förvaltas av Hökensås sportfiske och det krävs fiskekort för att få fiska i sjöarna. Dessa kan köpas här: www.hokensas.se/tiveden/fiskekort-i-tiveden

Efter ni cyklat förbi vindskyddet vid Mellre Fisklösen går leden in i skogen på stig. Därefter följer en lång stigning tills ni kommer upp till en vacker platå med utsikt över grantopparna. Sedan går det nerför genom skogen tills ni kommer ut på bilvägen som går genom nationalparken. Leden korsar bilvägen och efter en bit på grusväg cyklar ni återigen in på stig.

Junker jägares sten

Stigen leder er in i Tivedens nationalpark. Inne i parken är det mycket kuperat och brant. Cykelleden delar stig med ridleder så ta det lugnt och var beredd på att hoppa av och leda på några steniga och branta partier. I nationalparken är det ej tillåtet att cykla på vandringslederna så avvik inte från den markerade cykelleden. Leden går förbi Junker jägares sten, ett av de största flyttblocken i Tiveden. Det är hisnande att föreställa sig inlandsisens kraft som tog med sig denna 15 meter höga sten och lämnade den på högkant.

Vitsand

Strax efter Junker jägares sten kommer ni ner till Vitsand, den vackra sandstranden vid Stora Trehörningen. Här lämnade isälvarna finkornig sand då inlandsisen smälte. Passa på att stanna för ett bad eller vandra en av vandringslederna, se Vitsandsgrottorna eller bara njut en stund av den vackra vyn över sjön.

Från Vitsand går leden på bilvägen hela vägen tillbaks till Tivedstorp.

Om ni är sugna på att göra rundan lite längre kan ni ta in på Lodjursknixen efter 3 km på bilvägen.

In de buurt