Wandelen

Kvarnfallet

Upplevelseplatsen Kvarnfallet ligger i ett område med spännande Tivedsnatur och har en rik kulturhistoria. Det är en mysig och uppskattad picknickplats och en utgångspunkt för vandringsleder i olika längd och svårigheter.

Upplev Tivedsnaturen med en vandring En vandring genom naturen med Tivedsinslag bjuder på ett varierat landskap och samtidigt lugn och ro för själen. Här kan du välja mellan olika leder som är färgmarkerade och väl utmärkta.

  • Gul led Längd: 3,2 km Svårighetsgrad: medel Markering: Leden följer gul markering Start och mål: Upplevelseplats Kvarnfallet Info: Leden går i blandad natur, passerar bland annat ett område med rester från kolframställning, kolbotten och koja samt ett naturreservat.
  • Blå led Längd: 6 km Svårighetsgrad: delvis krävande Markering: Leden följer blå markering Start och mål: Upplevelseplats Kvarnfallet (alternativt vid sjön Narvens badplats)
  • Röd led Längd: 1 km Svårighetsgrad: Lätt (ca 80 m obearbetad terräng i mitten av leden) Markering: Leden följer röd markering Start och mål: Upplevelseplats Kvarnfallet
  • Röd led Längd: 8,7 km alternativt 10,5 km Svårighetsgrad: Medel Markering: Leden följer röd markering Start och mål: Gårdsjö kvarn. Det går även att starta vid sjön Narvens badplats och därmed att förlänga ledens längd med 1,8 km till 10,5 km. Då följer du först den blåa leden ca 900 m tills du kommer i kontakt med den röda samt gå samma väg tillbaka på den blåa leden. Info: Slingrande led runt Gårdsjön varav större delen är skogsstigar.

Kvarnfallet med kolningsplats Upplevelseplatsen Kvarnfallet är en naturskön och mycket rofylld plats, alldeles utmärkt för en trevlig utflykt. Denna plats bär på en gammal historia som speglas bland annat av kolarkojan med kolarplats och en restaurerad dam såsom den såg ut på 1600-talet.

För en trevlig fika- eller grillstund Ta gärna med en matkorg, här finns flera sitt- och bänkplatser, tre iordningsställda grillplatser och vindskydd. Platsen är tillgänglighetsanpassad med gångvägar till både dammen, grillplatser och kolmileplatsen. Här finns även en torrdass.

Nära till Högsåsen naturreservat och sjön Narven Ett utflykt till Kvarnfallet kan med fördel kombineras med att besöka naturreservatet Högsåsen och ett dopp i sjön Narven. Högsåsen är ett litet naturreservat som kännetecknas av ett månghundraårigt odlat kulturlandskap i skogsbygd.

Sjön Narven är en idyllisk och naturskön skogsbadplats. Även här finns en iordningställd grillplats.

Routebeschrijving

Hitta till Kvarnfallet Kvarnfallet vid Högsåsen naturreservat ligger ca 10 km nordost om Hova. Vid Hova svänger du av E20 och följer skyltningen till Gårdsjö. Forsätt vägen genom samhället Gårdsjö genom att följa skyltningen mot Högsåsen. Kvarnfallet är skyltat ca 1,8 km efter Gårdsjö, här svänger du in till vänster.

På samma väg, ca 1,5 km efter Gårdsjö är avfarten till badplatsen Narven skyltad, den ligger på högra sidan av vägen.

Det finns ingen kollektivtrafik från Gårdsjö till Kvarnfallet. Från tågstationen i Gårdsjö är det 2,6 km och tar det cirka en halv timme att gå dit.

Onderweg