Wandelen

Kungens växtrunda, Granviks naturreservat

2.5 km

Nu har du chansen att öva upp dina botaniska kunskaper.I Granviks naturreservat finns Kungens Växtrunda där du kan lära dig om allehanda växter, både nyttiga och farliga.

Vissa skulle nog kalla Kungens Växtrunda för en lite annorlunda led. Anledningen till att leden har kunglig glans beror på att Livregementets Husarer, K3, skänkte den som gåva till kung Carl XVI Gustav på 90-talet. Längs leden finns en rik flora av spännande växter och informationstavlor som berättar om dess egenskaper.

Än idag används leden av Försvarsmaktens Överlevnadsskola. Ledens västra del passerar genom en vacker gammal engelsk park från 1800-talets bruksepok. Här växer björk, bok och lärk samt en hel del utländska löv- och barrträd. Den östra delen, som gränsar mot Vättern, är karakteristiskt kuperad i vikar, uddar och hällmarkstallskog. Längst ut på Lilla Granviksudden finns en fin rastplats med eldstad och vackra vyer mot vattnet.

Leden startar i anslutning till Besökscentrum i Granvik. Vanligast är att promenera den medsols i riktning mot dammen, som en gång i tiden anlades som fågeldamm i den engelska parken.

Onderweg